Ο Φίλης για την δικαιοσύνη, τον Καμμένο και το «Εξαρχιστάν» της ΝΔ

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 ·

«Λαμβάνονται αποφάσεις, από Ανώτατα Δικαστήρια κιόλας, που δεν νομολογούν, αλλά νομοθετούν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική Πολάκη σε δικαστικές αποφάσεις. 

Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «αυτό το οποίο επισημαίνω με σεβασμό στις συντεταγμένες εξουσίες, που δεν πρέπει να συγκρούονται - διότι η σύγκρουση της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας δεν ωφελεί τη Δημοκρατία - όμως αυτό που βλέπω είναι ότι λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες, από Ανώτατα Δικαστήρια κιόλας, δεν νομολογούν, αλλά νομοθετούν. Έχει σημασία αυτό. Εν τοις πράγμασι νομοθετούν». 

Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε σειρά αποφάσεων, όπως αυτή του ΣΤΕ για τους φορολογικούς ελέγχους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίνει μια ασπίδα προστασίας στους μεγάλους φοροφυγάδες. Δεν λέω ότι το θέλει αυτό το πράγμα το ΣΤΕ, έτσι όμως λειτουργεί αυτή η απόφασή του». Επίσης, «η απόφαση του Αρείου Πάγου ότι νομολογεί ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, δεν είναι επί ζημία βλάβη των εργαζομένων».

«Τρίτον, προχθές αθωώθηκε ο Θεοφίλου, ο οποίος όμως έκατσε πέντε χρόνια στη φυλακή. Και έχουμε και το θέμα της Ηριάννας, που με ένα γενετικό αποτύπωμα, που δεν έχει καμία αξία, όπως λένε και οι ίδιοι οι ιατροδικαστές της ΕΛ.ΑΣ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή. Όχι στο σύνολό της, λοιπόν, αλλά ορισμένες περιπτώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης δίνουν την εντύπωση ότι δεν καταδικάζεται μία πράξη, αλλά το φρόνημα. Δεν έχουμε μία Δικαιοσύνη που λειτουργεί επί τη βάση αποδείξεων, σε κάποιες φορές ούτε καν ενδείξεων, αλλά επί τη βάση υποδείξεων», συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης. 
  

Ερωτηθείς σχετικά, με τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση του Noor 1, ο Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας «ορθώς έπραξε» με το ενδιαφέρον που έδειξε, σημειώνοντας ότι δεν κρίνει ότι τίθεται θέμα δεοντολογίας στην πράξη του. Συμπλήρωσε ότι το μείζον θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε ποιος ήταν πίσω από το φορτίο θανάτου του Noor1.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση, ο Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είχε αντίρρηση για τη σύστασή της αλλά δεν θέλει να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, κάτι που όπως είπε κάνει η ΝΔ. 

Το «Εξαρχιστάν» και η ΝΔ 

Ερωτηθείς για τη Σύνοδο του G20, ο Νίκος Φίλης είπε ότι έγιναν δύο Σύνοδοι, εκείνη των υπευθύνων για την κρίση και εκείνη των κινημάτων. Εκτίμησε ως μείζον την κινητοποίηση 100.000 διαδηλωτών, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αν γινόταν στην Ελλάδα, η ΝΔ θα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε “Εξαρχιστάν”». 

Στο ερώτημα εάν τον χαροποιούν τα όσα έγιναν στη γερμανική πόλη, ο πρώην υπουργός απάντησε: « Με χαροποιεί η μαζική κινητοποίηση. Κάποιοι προχώρησαν σε δυναμικές ενέργειες. Δεν με χαροποιεί. Το λέω όμως γιατί είναι μέρος της πραγματικότητας. 

» Απελπισμένοι άνθρωποι μπροστά σε αδιέξοδα, άνθρωποι που από ιδεολογικές αφετηρίες θεωρούν ότι έτσι μπορούν να εκφράσουν, με πιο έντονο τρόπο, τη διαμαρτυρία τους, γιατί αλλιώς οι 100.000 διαδηλωτές θα περάσουν σ’ ένα “σουπεράκι” στις τηλεοράσεις, ενώ αυτά που συμβαίνουν, οι πράξεις βίας, δημιουργούν μια προβολή. Δεν συμφωνώ, αλλά αυτή είναι μια αντίληψη. Και εάν συνέβαινε στην Ελλάδα, δεν θα μιλούσαμε για τους 100.000 διαδηλωτές, θα μιλούσαμε για κάποια επεισόδια».

http://tvxs.gr/news/ellada/o-filis-gia-tin-dikaiosyni-ton-kammeno-kai-eksarxistan-tis-nd-binteo

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È