Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 ·

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία (3 αθώος για όλα, 1 ένοχος για όλα και 1 ένοχος για κάποιες κατηγορίες) αθώο τον Τάσο Θεοφίλου για την υπόθεση της αιματηρής ληστείας τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου, τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του εφετείου κρίνεται αθώος για όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνανε.

«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 από μέλη της αντιτρομοκρατικής, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία, απλή αυτουργία στη δολοφονία του οδηγού ταξί, ενώ ταυτόχρονα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Συνολικά είχε μείνει στη φυλακή 5 χρόνια.


Και στην παρούσα δίκη όπως και πρωτόδικα, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας.

Είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 25ετή κάθειρξη, για συμμετοχή στη ληστεία και απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Κατά του αθωωτικού σκέλους της απόφασης όμως, δηλαδή για τη συμμετοχή στην οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων, ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα, η οποία συνεκδικάστηκε με αυτήν που έχει ασκήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Στην απολογία του στις 28 Απρίλη του 2017 είχε δηλώσει:«Θα πω για άλλη μια φορά και κλείνοντας ότι δεν έχω διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Διέπραξα όμως το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Είμαι αναρχικός. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αποκλεισμένους και τους αδικημένους, με τους κυνηγημένους και με τους κολασμένους, με τους φτωχούς, με τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους...»

«Ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού» χαρακτηρίζουν την αθώωση του Τ. Θεοφίλου οι συνήγοροί του

Νίκη του νομικού πολιτισμού χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου την αθώωσή του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία συγχαίρουν τα μέλη του δικαστηρίου που "αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών" και απένειμαν δικαιοσύνη.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι συνήγοροι του 33χρονου αναρχικού, Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης, αναφέρονται σε "θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες" ενώ τονίζουν ότι η αθώωση του εντολέα τους "απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως "δίκαιο" υποδείξεων".

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È